Je lichaam als spiegel
In de massagetherapie vergelijk ik het lichaam met een huis.
We wonen allemaal in een huis en als het goed is kennen we ons huis. We weten wat er in de kelder staat en op zolder. Maar als je mensen vraagt naar hun lichaam, naar hoe het voelt rond hun hart of in hun buik, vinden ze dat vaak een ingewikkelde vraag. We wonen in ons lichaam, dat hebben we al voordat we geboren worden, en uit eigen ervaring weet ik hoe moeilijk is het om je lichaam, je huis, te voelen. In plaats van te denken en alleen maar in je hoofd te zitten.

Hoe kun je de taal van je eigen lichaam beter leren verstaan?
Door naar je lichamelijke signalen te luisteren. Waar zit spanning, waar zit onrust, waar voel ik ruimte in mijn lichaam, waar zit het vast, waar voelt het bedrukt of bedompt. Deze fysieke gewaarwordingen kun je in de massagetherapie gaan ervaren. Vervolgens gaan we een laag verder om te voelen met welke emoties dit mogelijk te maken heeft. Want alleen de spanning weghalen met een schoudermassage kan heerlijk zijn, maar als je niet weet waarom je spanning hebt, komt die spanning weer terug. De emotie, de gedachten en andere gewaarwordingen op de tafel vertellen je een verhaal. En dat verhaal is veel completer dan het verhaal wat we door ons denken hebben gemaakt.

Hoe werkt nu massage therapie precies?
Het is een therapie waarbij het gaat om verbondenheid met je lichaam, je eigen huis. Als ik mijn lichaam niet goed ken dan kan ik wel contact met een ander maken, maar dan zal dat altijd heel rationeel zijn. Als ik durf te voelen en ook voel wat de ander in mij oproept, kan ik werkelijk contact maken. Want niemand kan in zijn eentje zichzelf zijn. In het contact met anderen voelen we ons zelf. Veel in ons dagelijks leven doen we met het hoofd. We bedenken het van te voren en we denken er later nog eens over na en praten erover. Het lichaam, echter, leeft, beleeft, voelt en beweegt altijd in het nu, maar bevat wel de hele levensgeschiedenis in zich. Het lichaam heeft namelijk een geheugen voor gevoelservaringen, het draagt alles wat door de zintuigen is waargenomen als stille kennis met zich mee. Het lichaamsgeheugen kan door de massagetherapie geactiveerd worden. Herinneringen zowel goede als verdrietige, die vaak onderhuids zijn weggestopt kunnen door de aanraking weer gevoeld gaan worden.

Werkelijk contact maken met alle delen van jezelf zorgt ervoor dat je gaat stromen zodanig stromen dat je het gevoel gaat krijgen dat je weer tot leven komt. Je komt letterlijk beter in je vel te zitten.

Facebook