Graag verwijs ik naar het boek: Aanraak Therapie door Tiffany Field. Dit boek bevestigt de effecten van massage en aanraken aan de hand van tal van onderzoekingen.

Citaat:” Uit de gedane onderzoeken blijkt dat mensen ten gevolge van masseren en aanraken zich minder bang minder gespannen en ook blijer voelen. Zoals bekend zorgen positieve gevoelens ervoor dat het percentage rode en witte bloedlichaampjes omhoog gaat. De rode transporteren zuurstof van de longen naar alle cellen van het lichaam en naar de hersenen, de witte bloedlichaampjes fungeren als soldaatjes die ongewenste stoffen aanvallen en vernietigen. Positieve gevoelens maken dus dat het immuunsysteem beter gaat werken”. Je lichaam kan tengevolge van het masseren een zodanig goed gevoel krijgen dat je daardoor ook mentaal, sociaal en emotioneel beter gaat functioneren. Als je meer ” vrienden” wordt met je lichaam en met de pijn die je voelt, dan heeft dat een totaal positief effect op je leven.

Hierbij denk ik vooral aan langdurig fysieke hinder ten gevolge van chronische pijn. Zoals bij artrose, reuma, zenuwpijnen, herstel na een ziekte proces. Massage en aanraken zijn helend en bovendien werkt het heel erg preventief op je welzijn.

<< Terug
 

Facebook